fbpx

Johannes Romppanen: This is my skin

Johannes Romppanen
This is my skin

13.10.–10.12.2023
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Näyttely avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti

Hippolyte Korjaamon näyttelyssä Johannes Romppanen kutsuu yleisön meneillään olevan taiteelliseen projektinsa äärelle, tutustumaan arkisiin alastonkuviin ja ihmisten omakohtaisiin tarinoihin kehokokemuksesta. This is my skin sai alkunsa 2018, kun Romppanen julkaisi päivityksen Facebookissa, jossa hän mietti omaa kehosuhdettaan, kertoi olevansa kiinnostunut kehojen moninaisuudesta ja kysyen tuttaviaan malleiksi. Muutamien kokeilujen jälkeen hanke jäi koronan takia tauolle, mutta tänä vuonna projekti sai taas tuulta alleen.

Mallien haku levisi laajalle Instagramin välityksellä ja kuvattaviksi ilmoittautui sekä Romppaselle tuttuja että tuntemattomia ihmisiä. Kaikkia yhdisti yhteinen halu käsitellä kehollisuuden kysymyksiä keskustelun ja valokuvan kautta. Mitä keho meille merkitsee? Miten katsomme itseä ja toisia?

Projekti keskittyy lempeään ja hyväksyvään katseeseen, jonka tavoitteena on antaa tilaa eikä ottaa sitä pois. Valokuvaajan näkökulmasta keskeistä on kokemus tulla kohdatuksi juuri sellaisena kuin on, kauniina ja arvokkaana yksilönä. Projektin myötä aikomus on kohdata erilaisia ihmisiä, riippumatta heidän kehonsa koosta, muodosta, ihonväristä tai sukupuolesta. Projekti on vielä alkutekijöissään ja tällä hetkellä kokonaisuus kertoo valokuvaajan omasta lähtökohdasta, hänen iästään ja läheisistään. Mallien haku jatkuu edelleen, ja projektin tarkoitus on tutkia moninaisuutta myös syksyllä 2024.

Johannes Romppanen (s. 1982, Helsinki) on muotokuvaan ja ihmisten tarinoihin keskittyvä valokuvataiteilija. Hänen työnsä heijastaa kiinnostusta ihmisten moninaiseen arkeen ja siihen, miten erilaiset taustat ja elämäntilanteet vaikuttavat yksilöihin. Romppasta kiehtoo myös kuvaustilanteiden dynamiikka ja se, kuinka jännitteet syntyvät kuvattavan ja kuvaajan välillä. Hän on voittanut Vuoden valokuvataidekirja 2019 -palkinnon Lilja-kirjallaan, joka on omakohtainen kertomus hänen cp-vammaisesta Lilja-tyttärestään ja lapsiperheen arjesta, jossa sairaalakäynnit ovat osa päivittäistä elämää. Romppanen suorittaa tällä hetkellä maisteriopintoja Aalto-yliopistolla, valokuvataiteen pääaineessa.

Työskentelyä ovat tukeneet Svenska Kulturfonden, Suomen Kulttuurirahasto ja Eugene, Elisabeth och Birgit Nygrens stiftelse.

Tapahtuman tiedot
Tapahtuman tiedot